Symptomer og diagnose

Symptomer på hæmorider varierer. Nogle har mange symptomer, andre få, og der kan være både gode og dårlige perioder. Læs her om de mest almindelig symptomer på hæmorider.

De almindeligste symptomer på hæmorider er smerter pga. komplikationer, svie, kløe, slimafgang og ikke mindst svag eller kraftigere blødning fra endetarmen, som gør det svært at holde huden omkring endetarmsåbningen ren.

Blødningen er hyppigst lidt frisk blod i afføringen eller på toiletpapiret. Af og til kan der ses kraftigere blødning (kummesprøjt). Det ser dramatisk ud, men drejer sig om ret beskedne mængder blod.

Større hæmorider kan ved afføring presses ud gennem endetarmsåbningen og atter smutte op efter endt afføring (grad 3). I svære tilfælde ses konstant fremfald af hæmoriden (grad 4). En fremfaldende hæmoride kan komme i klemme i anus, hvorved der opstår betydelig hævelse og kraftige smerter (indeklemt hæmoride).

Konstante smerter gennem flere timer eller dage bør medføre undersøgelse snarest muligt.

Diagnosticering

Grundlæggende er hæmorider godartede, men de kan alligevel være ret generende. Du skal derfor bestille en konsultation hos din almindelige læge, som alt efter problemets omfang vil henvise dig til en privatpraktiserende speciallæge eller direkte til en speciallæge på et hospital.

Undersøgelse for hæmorider sker ved, at lægen føler med en finger i endetarmen og derefter foretager en ano-rektoskopi – det vil sige en kikkertundersøgelse af den nederste del af tarmen.

Har der været blødning, foretages typisk også en kikkertundersøgelse højere op i tarmen (sigmoideoskopi), fordi blødning også kan være tegn på en polyp eller andre sygdomme i tarmen.

Det er vigtigt, at lægen har undersøgt endetarmen grundigt med sin finger og et ano-rektoskop og ikke blot stiller diagnosen ”hæmorider” ved at betragte endetarmen udefra.