Hvad er hæmorider?

Hæmorider er en af de mest almindelige sygdomme i det vestlige samfund. Begge køn berøres, og det anslås, at mere end 50% af befolkningen vil opleve symptomer på hæmorider på et tidspunkt i deres liv. Hæmorider er godartede dvs. at de ikke skyldes eller fører til kræft, og de bliver ofte karakteriseret som åreknuder i endetarmsområdet.

Hæmorider, af græsk haimorrhoides (heima ”blod” plus rheein ”flyde”), er åreknudelignende udvidelser af venerne under endetarmens slimhinde. Hæmorider er ikke et unormalt fænomen. Det er en tilstand, som har plaget de udsatte langt tilbage i historien.

Det siges, at den store kejser Napoleon 1. af Frankrig led voldsomt af hæmorider – og rygterne går på, at Napoleon endda var nødsaget til at anskaffe sig en damesaddel til sin hest for at bekæmpe smerterne under ridning.

Hæmorider kan være indre, ydre eller både indre og ydre. De kan opstå i forbindelse med bl.a. forstoppelse og hård afføring, overvægt og graviditet, men der ses også en arvelig tendens.

Hæmorider dannes på indersiden af endetarmen og nær endetarmsudgangen og gør normalt ikke ondt, men kan forårsage blødninger uden smerter. Sommetider kan indre hæmorider falde ud og udgøre det, der kaldes en prolaps. Dette kan forekomme under afføring, men bagefter vender den fremfaldne vene som regel tilbage til sin plads (grad 3).

Nogle gange kan en eller flere fremfaldne blodårer afklemmes uden for endetarmsåbningen, hvorved blodet i venen koagulerer, og der opstår en såkaldt tromboseret hæmoride (på dansk ofte kaldt ”et bær”).

Årsager til hæmorider

  • Forstoppelse
  • Dårlige vaner ved afføring
  • Alvorligt tilfælde af diarré
  • Arvelige faktorer
  • Graviditet
  • Stående og tungt kropsarbejde

Læs mere om årsager til hæmorider.

Hæmorider udvikler sig i fire grader

Hæmorider er godartede, men de kan være meget generende og give smerter, svie, kløe og sidst men ikke mindst blødning. De indre hæmorider (opstår inde i endetarmen) og kan udvikle sig til fire sværhedsgrader:

Hæmoriderne sidder indvendigt og giver blødning. (indre hæmorider)
Grad 1: Hæmoriderne sidder indvendigt og giver blødning (indre hæmorider).
Grad 2: Hæmoriderne kommer frem ved afføring og glider tilbage af sig selv efter afføringen.
Grad 2: Hæmoriderne kommer frem ved afføring og glider tilbage af sig selv efter afføringen.
Grad 3: Hæmoriderne glider ikke tilbage efter afføring, men kan skubbes på plads.
Grad 3: Hæmoriderne glider ikke tilbage efter afføring, men kan skubbes på plads.
Grad 4: Hæmoriderne hænger altid udenfor endetarmsåbningen, kan ikke skubbes ind, og der kan komme sår på.
Grad 4: Hæmoriderne hænger altid udenfor endetarmsåbningen, kan ikke skubbes ind, og der kan komme sår på.

 

Større hæmorider / prolaps

Hæmoriderne fremkommer på ydersiden af endetarmen og kan være smertefulde. Nogle gange kan der dannes en blodprop (komplikation kendt som hæmoride trombose) inde i en ekstern hæmoride, hvilket forårsager store smerter.

De kan også forårsage kløe, svie og nogle gange, hvis de skrabes eller gnides, kan de få revner og sår. Hvis der dannes revner i slimhinde, vil dette ofte give store smerter. Hæmorider i sig selv uden komplikationer er ikke kendt for at være smertefulde.

Prolaps af endetarmens slimhinde (uden hæmorider) kan også forekomme, men det har andre årsager, som ikke vil blive omtalt her.