Egenbehandling af hæmorider

Behandlingen af hæmorider afhænger af graden af hæmorider samt symptomerne, men en forebyggende egenbehandling er en vigtig del af behandlingen, og den kan være med til at undgå eller mindske risikoen for at få behandlingskrævende hæmorider. Således kan øget kostfiberindtag halvere risikoen for såvel prolaps som blødning. Samlet set er der dog stadig stor risiko for tilbagefald, men der er ingen væsentlige komplikationer ved et øget kostfiberindtag.

 

Følgende forebyggende egenbehandling anbefales:

Der er flere ting som du selv kan gøre for at forebygge hæmorider. Mange hæmoride tilfælde skyldes dårlige afførings- og kostvaner. Derfor er egenbehandling en vigtigt ting. Kirurg og overlæge, Lilly Lundby, nævner bl.a. at mange i dag læser avis eller kigger på mobilen mens de sidder på toilettet og dermed sidder der alt for længe. Derudover peger hun også på at kost og væskeindtag har en stor indflydelse på egenbehandlingen af hæmorider.

Det anbefales at:

  • Undgå tunge løft og langvarig stående stilling (særligt gælder dette i perioder, hvor generne er blusset op)
  • Undgå forstoppelse – Målet er let passage af blød, formet afføring
  • Øge fiberindtagelsen i kosten, men det kan tage op til seks uger, før der er effekt i form af generel bedring i symptomer og mindsket risiko for blødning
  • Bruge kroppen, vær fysisk aktiv
  • Gå på toilettet, når trangen er der
  • Indarbejd faste toilettider
  • Du ikke bliver siddende på toilettet for at læse blade og lad være med at presse over længere tid

Stærk og krydret mad?

Flere har måske hørt at stærk og krydret mad skulle forværre hæmoridegenerne, men dette er ikke påvist eller dokumenteret i noget studie, hvorfor der ikke umiddelbart er belæg for at undgå krydret/stærk mad.

Salve med binyrebarkhormon

Lokal behandling med salve indeholdende binyrebarkhormon evt. i kombination med lokalbedøvende middel er meget anvendt. Formålet er at mindske hævelsen og lindre symptomerne. Nogen effekt på årsagen til hæmoriderne har det ikke. Uden effekt er også stikpiller med samme indhold, da disse ofte vil vandre op i endetarmen.

Derudover findes der på markedet og især internettet mange forskellige ”naturprodukter” ligeledes med tvivlsom virkning.

Som en anden form for lokalbehandling er gentagne sædebade eller afkøling med is. Formålet er symptomlindring, afslappelse af krampetendens i lukkemusklerne og bedre hygiejne.

Hvis en hæmoride prolaberer, dvs. hænger udenfor endetarmsåbningen og ikke glider tilbage af sig selv, kan man selv skubbe hæmoriden ind. Evt. efter kompression og med rigelig vaseline, mens man ligger i sideleje med bøjede knæ og hofte.